Wat is je schaduw?

Je schaduw is dat deel in jou waarin al wat jij als onaangenaam ervaart verborgen is. Dat kan verdriet, pijn, angst, teleurstelling en boosheid zijn. Het is het deel wat je veroordeelt in jezelf, wat er niet mag zijn. Die afkeuring werkt als een soort deksel en houdt deze pijnlijke lading weg uit je gewone bewustzijn.|

Als je pijn wordt aangeraakt en uit je schaduw tevoorschijn komt om alsnog gevoeld te worden komt er meestal direct weerstand omhoog, de neiging om dat wat niet welkom is weer terug te duwen.

Heeft je schaduw een functie?

Je schaduw is er niet om je dwars te zitten en je eindeloos te laten lijden. We lijden niet aan wat er gebeurt maar wanneer we de pijn niet kunnen of willen accepteren.
Je schaduw is eigenlijk je leermeester en helpt jou het leven in de diepte te voelen en te doorgronden. Uiteindelijk dwingt het je om de weg naar binnen te gaan en je weer te verbinden met de liefde in jezelf.
Heb je de conclusie getrokken: “ deze angst en pijn wil ik nooit meer meemaken”, dan verzin je allerlei manieren om te vermijden dat dit leed ooit nog wordt aangeraakt. Dit kan een drijfveer zijn om allerlei vaardigheden en kwaliteiten te ontplooien.
Als je bijvoorbeeld een diepe angst hebt om afgewezen te worden, dan kan, om jezelf te beschermen, een pleasend gedrag ontstaan. Door je voortdurend aan te passen aan de eisen van anderen, je uiterste best te doen om het hen naar de zin te maken zodat zij niet boos worden op jou, kun je zorgzaamheid, begrip, meeleven en invoelingsvermogen en vriendelijkheid ontwikkelen.

De tijd is rijp

Wanneer de tijd rijp is om je pijn in de ogen te kijken en je de moed hebt om daar ‘ ja’  tegen te zeggen kan de onderdrukte emotie vrijkomen en zijn reinigende werking doen. In een ruimte van liefdevolle acceptatie, mag deze pijn er helemaal zijn en lost vanzelf op. In deze ontspanning kan inzicht en bewustwording ontstaan over de situatie.
Lees hier meer over in De genezende kracht van acceptatie

Weer vrij zijn

Acceptatie van je schaduw doorbreekt de vernauwing waarin je gevangen zit.
Het geeft direct toegang tot helderheid, inzicht, liefde, humor, vrede en wijsheid. Je energie stroomt weer en jij hebt dankzij je schaduw, meer inzicht, wijsheid en liefde verkregen voor wie jij bent.

Wil jij ontdekken hoe jouw schaduw werkt en je pijn leren accepteren?
Dat kan!

Leer omgaan met je schaduw en je pijn in de training Mindfulness

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Pin It on Pinterest

Share This